zöldségpréselés

Zöldségpréselés gyümölcspréssel

Mely zöldségeket préseljük könnyen?

Amikor nekilátunk a zöldségek préselésének, nem árt tudni, melyik mit tud. Némelyik zöldség bőszen ontja a levét, másik meg csak kicsinykét. Összegyűjtöttünk néhány favoritot, amikből nagyszerű levet nyerhetünk, és érdemes belevágni az italok készítésébe velük.

Zöldség Mennyire ad levet (1-10) Ízjegyek
Sárgarépa 9 Édeskés, friss
Cékla 8 Földes, édeskés
Spenót 7 Zöld, kicsit keserű
Paradicsom 6 Édes, savanyú
Zeller 5 Friss, enyhén sós
Káposzta 6 Édes, ropogós
Uborka 8 Friss, vizes

Az a lényeg, hogy nézd meg, mennyire vizes vagy rostos a zöldséged. Az uborka meg a zeller például annyi vizet enged, mint egy esős nap, így szuper egy szomjoltó italhoz. A sárgarépa és a cékla pedig édesítésnek isteni és telis-tele van jó dolgokkal.

Ha keresel valami újítót, próbáld ki a különféle zöldségek keverését. A sárgarépa-gyömbér kombó például tuti befutó, nemcsak az íze miatt, de a jótékony hatásai miatt is. Kukkants rá az alternatívák oldalunkra ötletekért, vagy merülj el a receptek közt egy kis inspirációért.

Próbálkozz bátran, hogy megismerd, mi ízlik és működik neked legjobban. Ne feledd, hogy mindig alaposan mosd meg a zöldségeket, mielőtt nekiállsz préselni – a tisztaság fél siker! További tippekért nézd meg a tisztítás irányelveinket.

Zöldség-gyümölcs mix receptek

Ha zöldségekről és gyümölcsökről van szó, a préselés nemcsak finom, hanem mókás is lehet. Adunk pár tök jó receptet, hogy a zöldségprés egy igazi sztár legyen.

1. Zöldséges almás ital

Hozzávalók Mennyiség
Alma 3 db
Sárgarépa 2 db
Cékla 1 db
Citromlé 2 evőkanál

Elkészítés: Az almát, sárgarépát és céklát összevágjuk és kipréseljük. Végül némi friss citromlével dobjuk fel a dolgokat!

2. Spenótos zöldségmix

Hozzávalók Mennyiség
Spenót 2 csésze
Uborka 1 db
Zeller 2 szár
Lime 1 db

Elkészítés: A spenótot, uborkát és zellert megmossuk, majd mindet préseljük. A lime levével bolondítsuk meg a végén, hogy sokkal üdítőbb ízt kapjunk.

3. Sárgarépás gyümölcskeverék

Hozzávalók Mennyiség
Sárgarépa 3 db
Narancs 2 db
Ananász 1 csésze

Elkészítés: A sárgarépát és az édes gyümölcsöket feldaraboljuk, aztán be a présbe! Az ananász magában is szuper nedű lehet mellé.

Ezekkel a mixekkel nem csak finom, de üdítő italokat kóstolhatunk. Bármilyen infóra van szükséged a különböző préselőkről, merülj el a típusok részben, mint például a lassú gyümölcsprések és a centrifugális gyümölcsprések.

Legjobb gépek zöldségpréseléshez

Ha zöldségpréselésről van szó, nem árt, ha van egy kis előkészület, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes masinát. Összeszedtük, melyik típus mit tud, és miért lesz jó vagy éppen kevésbé praktikus. Így egyszerűbb lesz eldönteni, melyik gép az, ami igazán passzol hozzánk.

Zöldségprés típusok

Típus Pozitívumok Negatívumok
Lassú gyümölcsprések – Kíméletes a zöldségekkel
– Több vitamin marad
– Kicsit türelemjáték
Centrifugális gyümölcsprések – Tempós munka
– Egyszerű használni
– A hő néha kicsit sok tápanyagot elvisz
Citrusprések – Citrusimádóknak ideális
– Könnyen tisztítható
– Másra nem igazán jó
Kézi gyümölcsprések – Könnyen mozgatható
– Nem foglal túl sok helyet
– Kézi meló, izommunka

Fontos szempontok választásnál

  1. Tápanyagok őrzése: Lassú gépekkel több hasznos anyag marad a lében, mint a gyors centrifugális módszerrel.
  2. Használat egyszerűsége: Centrifugális masinák pofonegyszerűek, és pikk-pakk kész a zöldséglé.
  3. Ár-érték arány: Pénztárcánkhoz mérten is találunk jót. Nézzünk bele a vásárlási útmutató segítkezésébe is!

Ajánlott használati módszerek

  • Picike zöldségekhez, mint a répák és cékla, a lassú prés a barátunk.
  • Ha tonnaszámra akarjuk a levet, és nincs időnk cicomára, akkor a centrifugák hajtásával tempózhatunk.
  • Citrusokra mehet a citrusprés, hogy egy csepp se vesszen kárba.

Spenót, cékla és sárgarépa – Tippek

Amikor zöldségeket préselünk, a spenót, cékla és sárgarépa az igazi sztárok. Tápanyagban dúskálnak, és fantasztikus ízt adnak a zöldségleveknek. Nézzük meg, hogyan tudjuk őket a legjobban kipréselni!

Spenót

Próbálj meg mindig friss, ropogós spenótot használni. A spenót nagyon lédús, ezért könnyen kijön a leve. Kombinálhatod sárgarépával vagy almával, hogy édesebb, finomabb italt kapj.

Tápanyagok (100g spenótban) Mennyiség
Kalória 23
Fehérje 2.9 g
Szénhidrát 3.6 g
Zsír 0.4 g

Cékla

A céklának egyedi, édes-földes íze van, ami különlegessé teszi a leveket. Alapos mosás után kapard le a héját, ha szeretnéd az ízeket fokozni. Színvilága szinte varázslatos, és antioxidánsban gazdag.

Tápanyagok (100g céklában) Mennyiség
Kalória 43
Fehérje 1.6 g
Szénhidrát 10 g
Zsír 0.2 g

Sárgarépa

A sárgarépát sokan kedvelik édes íze és karotin tartalma miatt. Frissítő ital készül belőle, ami tele van vitaminokkal. Kombináld spenóttal vagy egy kis citromlével a még frissebb íz érdekében.

Tápanyagok (100g sárgarépában) Mennyiség
Kalória 41
Fehérje 0.9 g
Szénhidrát 10 g
Zsír 0.2 g

Gyermekbarát zöldséglevek

Ha zöldséglevekről van szó, amiket gyerekek is szívesen megisznak, akkor nem csak a finom ízekre figyelünk – a vitaminok is fontosak! Vegyítsük a zöldségeket gyümölcsökkel, hogy természetesen édes legyen a mix, hiszen a kis lurkók így biztosan örömmel kortyolgatják majd. Nézzünk meg néhány kedvelt zöldséglevet, amitől a gyerekek lélekben is mosolyognak.

Népszerű gyermekbarát zöldséglevek

Zöldség-gyümölcs Mix Hozzávalók
Sárgarépás almaital 2 sárgarépa, 1 alma, fél citrom leve
Spenót és kiwi keverék 1 csésze spenót, 2 kiwi, 1 evőkanál méz
Cékla és eper smoothie 1 cékla, 1 csésze eper, 1 banán
Uborka és ananász juice 1 uborka, 1 csésze ananász, 1 lime leve

Tippek a zöldséglevek elkészítéséhez

  1. Tisztára, mint a patyolat. Első lépés a zöldségek és gyümölcsök alapos mosása. Ezzel távol tartjuk a piszkot és a koszt a pohártól.
  2. Csak az érett a tuti! Ha igazán ízletes italt szeretnénk, válasszunk jól beérett gyümölcsöket. Ezek a legédesebbek, és a gyerekek is jobban szeretik.
  3. Ha nem elég édes, jöhet a méz! Nem szégyen egy kis mézet vagy agávészirupot adni hozzá, ha úgy jobban ízlik a piciknek.
  4. Kísérletezz, mint egy kis tudós! Keverd bátran a zöldségeket és gyümölcsöket – lehet, hogy új kedvenc ízt találsz, amit a gyerekek imádni fognak.

Gyermekbarát zöldségleveink nem csak cukin néznek ki, de tele vannak vitaminokkal, így hozzájárulnak a kicsik egészségéhez.

Zöldséglevél és gyökérzöldség feldolgozás

Zöldséglevél és gyökérzöldségek facsarása igazán ízletes és tápláló italokat tud hozni a konyhánkba. Tele vannak tápanyagokkal és vitaminokkal, amelyek hasznosak a szívünknek és testünknek egyaránt. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan készíthetünk velük egészséges italokat!

Zöldséglevél préselés

Zöldséglevelek, mint amilyen a spenót, kelkáposzta vagy a rukkola, teli vannak klorofillal, ami igazán sokat hozzátesz a friss italjainkhoz. Lényeges, hogy alaposan megmossuk őket, nehogy véletlenül a homok is belekerüljön az italba. Ha emlékszel rá, a vastag száraktól is érdemes megszabadulni, hogy könnyebb legyen a facsarás. A lassú gyümölcsprések sokkal kíméletesebbek és jobb ízű italokat készítenek.

Zöldséglevél Tápanyagok
Spenót C-vitamin, K-vitamin, vas
Kelkáposzta C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin
Rukkola A-vitamin, K-vitamin, folsav

Gyökérzöldségek préselése

A gyökérzöldségek, például a sárgarépa, cékla vagy petrezselyemgyökér, szintén remek választások ital készítéshez. Az előkészületek elején jöhet egy alapos mosás és aprítás, így a facsarás gyerekjáték lesz. A centrifugális gyümölcsprések tökéletes társaid lehetnek ebben a kalandban, hiszen könnyen megbirkóznak a gyökerekkel is.

Gyökérzöldség Tápanyagok
Sárgarépa A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin
Cékla C-vitamin, folsav, vas
Petrezselyemgyökér C-vitamin, K-vitamin, vas

Fontos, hogy figyeljünk, hogyan passzolnak össze a különböző zöldségek, mert az ízek keverése sok-sok tápláló és finom italhoz vezethet.

Miután elkészült az italunk, érdemes a facsarót is tisztán tartani, így hosszan megőrizhetjük frissességüket. Imádni fogod, milyen egyszerűen gazdagíthatod velük az étkezéseidet!

Hogyan készítsd elő a zöldségeket préseléshez

Zöldséglé kinyerésénél a siker titka az alapos előkészítés. Itt van pár tipp, hogyan hozd ki zöldségeidből a legtöbbet!

1. Zöldségek kiválasztása

Válassz friss, élénk színű zöldségeket! A romlott vagy sérült darabok nem épp baráti a léminőség szempontjából.

Zöldség Hozzávalók mennyisége (g) Különleges megjegyzés
Sárgarépa 500 Pucolj és vágj darabokra
Spenót 300 Alaposan mosd meg
Céklák 400 Takarítsd meg és kockázd fel
Zeller 250 Vágd kisebb darabokra

2. Tisztítás és előkészítés

Mozdítsd meg jól a zöldségeket, hogy a kosz és vegyszerek eltűnjenek! A gyökérzöldségeknél extra törődéssel távolítsd el a héját. Kisebb darabokra vágva minden jobban működik a présgépben.

3. Vágás és darabolás

A nagyobb darabok, mint a cékla és sárgarépa, apró, 2-3 cm-es darabkákra vágandók. Ez segíti a gépet, hogy minél több levet passzírozzon ki belőlük!

4. A megfelelő gép kiválasztása

Gép nélkül nem megy! Van otthon lassú vagy centrifugális gyümölcsprésed, esetleg citruspréssel próbálkozol? Minden gép más mókákra való; jó, ha utánanézel a változatoknak.

5. Az előkészített zöldségek tárolása

Amíg a préselésen melózol, a zöldségeidet hagyományos, légmentes tárolóban rejtsd el – így maradnak ropogósak a nagy show-ig.

Kövesd ezeket a lépéseket, hogy ihletett zöldséglevet kapj eredményül!

A szerzőről

Shopping Cart