lassú gyümölcsprések

Lassú gyümölcsprés gépek

Működési elv és előnyök

A lassú gyümölcsprések vagy hideg préselők a nyugis tempó kedvelői közt népszerűek. Ezek a masinák a gyümölcsöket és zöldségeket finoman, alacsony sebességgel préselik, és így megőrzik azt a sok jóságot, például vitaminokat meg enzimeket, amit a gyors centrifugák simán elveszítenek.

Előnyök

Előny Részletezés
Tápanyagmegőrzés Kevésbé melegednek fel, így a vitaminok nem csücsülnek ki a melegben, hanem megőrződnek.
Nagyobb léhozam Mivel lassan, de biztosan dolgozik, több levet tud kisajtolni a zöldség-gyümölcs kombóból.
Széles választék Mindenféle gyümölcsöt-zöldséget nyúzhatunk vele, keményebbeket is, mint például a répa.
Kevesebb habosodás A lassú mozgásnak köszönhetően nem lesz habos, így az italod kellemesen sima marad.
Csendes működés Halk, mint a sír, így nem ébreszted fel a szomszédokat reggel se.

Bár ezek a gépek tovább tartanak, mire elkészül a mű, de az eredmény gyakorta finomabb és táplálóbb lé, amit öröm kortyolni.

Lassú gyümölcsprések egészségre gyakorolt hatása

Rengeteg egészségügyi haszonnal kecsegtetnek, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ezek a masinák nem csupán ízletes gyümölcsleveket készítenek, hanem az egészséghez is hozzájárulnak.

C-vitamin és tápanyagok megőrzése

Ahogy a nevük is mutatja, a lassú gyümölcsprések olyan kényelmes tempóban dolgoznak, hogy a gyümölcsök és zöldségek tápanyagai megmaradnak. Így az elkészített gyümölcslében több vitamin és ásványi anyag marad, különösen C-vitamin, ami elengedhetetlen az immunrendszer felpörgetéséhez.

Gyümölcs/Zöldség C-vitamin tartalom (mg/100g) Megőrzött tápanyag (%)
Narancs 53.2 90
Kivi 92.7 85
Paprika 80.5 88
Brokkoli 89.2 92

Antioxidánsok és fitonutriensek

A lassú préselés trükkje, hogy nem csak a vitaminokat, hanem a mindenféle antioxidáns és fitonutriens is megőrződik, amelyek megvédhetik sejtjeinket a kellemetlen szabad gyökök ellen. Ezek további előnye, hogy gyorsíthatják az anyagcserét, és csillapíthatják a gyulladásokat is.

Emésztés támogatása

Az ilyen módon készült levek általában kevesebb cukrot tartalmaznak, mint amiket a szokásos centrifugás géppel csinálnak. Ez jó hír lehet azoknak, akik a cukorbetegséget próbálják távol tartani, mert lehetővé teszi a tápanyagok jobb felszívódását anélkül, hogy hirtelen megemelnék a vércukorszintet. Ha még több tápanyagra vágysz, a zöldségpréselés egy kitűnő megoldás.

Hidratáltság fenntartása

A gyümölcsleveket rendszeresen iszogatva könnyen tarthatjuk karban hidratáltságunkat. A folyékony tápanyagok gyorsabban és könnyebben felszívódnak, így remek módja annak, hogy a napi folyadékmennyiséget felturbózzuk.

Összességében a lassú gyümölcsprések igazi kincsnek bizonyulnak az egészségünk szempontjából. Ha további infókra vagy tippekre van szükséged a használatukról, kattints bátran a vásárlási útmutató oldalunkra!

Gyümölcslé minőség lassú présekkel

Ha tényleg minőségi gyümölcslét szeretnénk, a lassú gyümölcsprések nem csak, hogy jót nyújtanak, de ahogy mondani szokták, még a konyhát sem hiányolják. Ezek a gépek lassan, de biztosan dolgoznak, és éppen ezért több ízt és tápanyagot hagynak meg a gyümölcsökben és zöldségekben.

A lassú préselés előnyei

A lassú préselés egyik aduásza, hogy a gyümölcs és zöldség minden jóságát – a vitaminokat és antioxidánsokat is – kihúzza belőlük. Magyarán a lassú gyümölcspréssel készült levelek egyszerre finomabbak és táplálóbbak, mint azok, amelyek centrifugával készülnek. Ott ugyanis a nagy hő túlfőzheti az ízeket.

Paraméter Lassú gyümölcsprés Centrifugális gyümölcsprés
Tápanyagtartalom Dús Közepes
Oxidáció Alacsony Magas
Íz Ízletesebb Enyhébb
Szűrhetőség Finomabb Durvább

Oxidáció és eltarthatóság

Mivel a lassú préselés kevesebb levegőt enged be, az antioxidánsok őrzik az ital frissességét, így tovább is eláll anélkül, hogy veszítene a zamatából. Ez annyira jótékony, hogy minden korty egy kis nyári napfényt rejt magában.

Nem véletlen, hogy aki egyszer kipróbálta a lassú préselést, az már nem cserélné vissza. Ha fontos neked a lé minden cseppje, akkor ezek a prések megfelelőek számodra!

Lassú prések zajszintje és használati kényelme

Ha a heti gyümölcspréselés szerves része a reggeli rutinnak, akkor a megfelelő készülék kiválasztása kulcsfontosságú lehet. Megnézzük együtt, miért érdemes figyelembe venni a zajszintet és a használati kényelmet a döntéskor, hogy a konyha ne váljon koncertteremmé vagy bonyolult szerelőcsarnokká.

Zajszint

A reggeli nyugalom szigete sokszor a konyhában kezdődik. Lassú gyümölcspréseink csendes társak ebben a rituáléban. Míg a hagyományos, centrifugális verziók ütemes robajjal küldik a szomszédba az ébresztőt, a lassú társuk békésen duruzsol. Alacsony fordulatszámmal dolgoznak, így már csak 40-60 dB között búgnak – szinte olyan halkan, mint egy suttogó mosógép.

Gyümölcsprés típusa Zajszint (dB)
Lassú 40 – 60
Centrifugális 70 – 90

Használati kényelem

A lassú prések tervezésénél éppen ebben rejlik a varázs: egyszerű használat és barátságos felület tartozik hozzájuk. Képzeld el, hogy könnyedén összeszereled és szétszereled őket, mintha csak LEGO kockákkal játszanál. Ez pedig roppant jól jön a napi tisztítási rituálé során.

A féltve őrzött konyhapulton ezek a prések biztonságosan állnak, így elkerülhető, hogy egy apró koccanás az olasz csempe strapabíróságát tesztelje. A beépített funkciók – például a sebességállítás – lehetővé teszik, hogy minden féle-fajta zöldséghez vagy gyümölcshöz megtaláld az optimális nyomást.

Végső soron, ha csendes reggeleket és gyümölcslé készítési élményeket keresel, akkor a hideg gyümölcsprések verhetetlenek.

Ajánlott zöldségek és gyümölcsök

Íme néhány tipp, hogy a legfinomabb és legértékesebb leveket kapjuk:

Gyümölcsök

Gyümölcs Miért ajánljuk?
Alma Tele van pektinnel, édes-savanyú harmóniát ad, és könnyű kipréselni.
Narancs C-vitamin bomba, frissítő citrus íz, jól harmonizál édes társakkal.
Szőlő Természetes édesség, egyszerű préselés, szuper antioxidáns.
Ananász Zamatos, trópusi élmény, remekül passzol más gyümölcsökhöz.
Kivi Savanykás csoda vitaminokkal, különleges ízélmény.

Zöldségek

Zöldség Miért ajánljuk?
Répa Édes természetesen, tele vitaminokkal.
Cékla Édeskés és földes, gazdag tápanyagokban, színt is ad.
Spenót Magas tápérték és antioxidáns, finom kiegésző.
Zeller Frissesség és víz, alap egy jó zöldségléhez.
Paradicsom Zamatos vitaminforrás, különleges ízt biztosít.

Ha további recepteket szeretnél, kukkants be a receptek oldalra! A sok-sok zöldség és gyümölcs ötvözésével igazán finom és tápláló leveket készíthetünk. Fedezzük fel az alternatívák lehetőségeit, ha valami mást is kipróbálnánk!

A szerzőről

Shopping Cart