centrifugális gyümölcsprések

Centrifugális gyümölcsprések

Centrifugális gépek működése lépésről lépésre

Ha egy centrifugális gyümölcsprés mellett döntöttünk, jó pár lépést kell végigvennünk, hogy a gyümölcsökből finom, friss lé készüljön. Lássuk, hogy mi hogyan csináljuk!

1. Előkészítés

Először a gyümölcsök mosása jön, és persze a darabokra vágás. Apróbb darabok könnyebben küzdenek be a gépbe.

2. Feltöltés

A darabolt gyümölcsöt beletöltjük a centrifugális prés tartályába. Fontos: ne tömjük tele a gépet, különben csak halkan zümmög és semmit nem fog érni.

3. Gyümölcspréselés

Miután bekapcsoltuk, a gép forgásba kezd. Ennek hatására a gyümölcsökből kifacsaródik a lé, ami a tartály oldalára tapad, majd lyukakon keresztül kicsepeg. Olyan gyorsan megy, mint a villám, csak győzzük inni a kész levet!

4. Szétválasztás

A kész nedű és a gyümölcs maradéka külön kerül edényekbe.

5. Tisztítás

Ha mindent kifacsartunk, jöhet a gép tisztítása. Ha ezt kihagyjuk, másnapra szaggal találkozunk, amit senki sem akar. Szóval mosogatás és kefe az új barátunk – de tényleg!

Lépcső Leírás
1. Előkészítés: Mosd meg és darabold fel a gyümölcsöket
2. Feltöltés: Nyomd bele a gyümölcsöket a gépbe
3. Gyümölcspréselés: Kapcsold be, hadd pörögjön
4. Szétválasztás: Lé egy edénybe, maradék a másikba
5. Tisztítás: Ne felejts el mosogatni

Így készíthetünk otthon friss és zamatos gyümölcslevet. Ha érdekel, milyen típusú gépekkel lehet még dolgunk, nézzünk körül a típusok és a vásárlási útmutató oldalakon.

Milyen gyümölcsök préselhetők hatékonyan?

Gyümölcsprést készülsz bevetni, de nem vagy benne biztos, melyik gyümölccsel érdemes kezdeni? Ne aggódj, összeszedtük neked, mely gyümölcsök préselése a legjobban működik!

Ideális gyümölcsök centrifugális préseléshez

A centrifugális gépeink igazán jól ki tudják sajtolni a nedveket a különböző gyümölcsökből. Lássuk, miket hoztunk össze neked:

Gyümölcs Tuti tippek préseléshez Gyümölcslé mennyiség
Alma Préselés előtt érdemes felszeletelni. 50%
Narancs Hámozd meg, hogy elkerüld a keserűséget. 60%
Szőlő Mossuk meg, és mehet is! 70%
Áfonya Tartsd szobamelegen, simán préselhető. 55%
Eper Távolítsd el a zöld kalapját. 45%

Zöldségek és alternatívák

Bár leginkább gyümölcsökkel szoktuk használni ezt a gépet, sok zöldség is nagyon jól préselhető.

Különleges gyümölcsök

Ha valami extra izgalmasat szeretnél, próbáld ki a kicsit trükkösebb gránátalmát vagy kivit!

Ha jól választod ki, mit préselj, isteni, friss gyümölcsleveket készíthetsz otthon, a saját konyhádban.

Zajszint és energiafogyasztás

Ezek közvetlenül befolyásolhatják, mennyire élvezzük a használatukat meg a hosszú távú számlákat.

Zajszint

Centrifugális gyümölcsprések általában zajosabbak, mint a lassabb társaik. A motor zúgása és a gyors sebesség miatt a zajszint akár 85-90 dB is lehet. Ez a konyhában már hangoskodásnak tűnhet, főleg, ha reggelire turmixolsz. Nézd csak meg ezt a táblázatot a gyümölcsprések zajszintjéről:

Típus Átlagos zajszint (dB)
Centrifugális 85-90
Lassú 50-60
Kézi 30-40
Citrusprés 60-70

Energiafogyasztás

A centrifugális gyümölcsprések áramfogyasztása nagyban változhat. Általában ez 400 és 1200 watt körül alakul. A nagyobb teljesítmény ugyan gyorsabb gyümölcslevet ad, de több áramot is kér. Gondoljuk át, milyen gyakran fogjuk használni és mekkora erejű gépre lesz szükség.

Típus Energiafogyasztás (W)
Centrifugális 400-1200
Lassú 150-300
Kézi Nincs
Citrusprés 300-600

Előnyei rohanó életmódhoz

Manapság, amikor minden a gyorsaságról szól, fontos, hogy az egészséges étkezés se húzza el a reggelünket vagy a délutánunkat. A centrifugális gyümölcsprések pont azoknak valók, akik szeretnének villámgyorsan friss gyümölcsleveket kortyolgatni. Nézzük meg, mit adhatnak nekünk ezek a kis csodák!

Pörgesd fel a reggelt!

Ezek a kütyük szempillantás alatt facsarnak gyümölcsöt, szóval a reggeli rohanás alatt is megihatsz egy kis vitaminbombát. Nézd meg, mennyi időbe telik egy-egy gyümölcs összepreselése:

Gyümölcs Idő (perc)
Alma 1
Narancs 2
Répa 3
Szőlő 2

Egykettőre tiszta

Senki sem szeret órákig súrolni, szóval ezek a gyümölcsprések úgy lettek tervezve, hogy a takarítás gyorsan menjen. Egyszerűen szedd szét őket, és máris csillogva várják a következő bevetést.

Tuti párosítások

Ne hidd, hogy csak gyümölccsel van dolga! Ezek a masinák fogják a zöldségeket is, mint a répát vagy a zellert, és képzeld, milyen menő zöldségleveket csinálhatsz velük. Dobd össze a zöldségből készült italokat, és nyerd el a család elismerését!

Momentán egészséges

A napi vitaminbevitel így könnyedén bezsebhető. Nincs több cukros üdítő, inkább próbálj ki különféle ínycsiklandó recepteket, és hozd ki a legtöbbet a gyümölcseidből és zöldségeidből!

Kis helyen is elfér

Ha helyszűkében vagy, ne aggódj: a centrifugális gyümölcsprések célzottan kompaktak, hogy még a legkisebb konyhában is legyen helyük. Ha épp nem használod, csak tedd a szekrény mélyére– simán el lesznek ott.

Tisztítási tippek centrifugális gépekhez

Ha ránk bízod a centrifugális gyümölcspréseidet, garantáljuk, hogy sokáig hű társaid lesznek a konyhában! Az alábbi trükkök segítenek a tisztaság megőrzésében, hogy mindig jól teljesítsenek a kis gépeink.

Tisztítási lépések

  1. Rögtön utána elintézve: Használat után, amint leteted a poharat, máris mosd el, így megelőzheted, hogy a püré rászáradjon.
  2. Szedd szét minden darabját: Szedd le az elemeket, mintha csak egy puzzle lenne, hogy tényleg minden zug tisztuljon. Jegyezd meg, hova való minden darab!
  3. Vízes zuhany: Adjad nekik a szellőt, öblítsd le hideg vízzel, ezzel is kikapirgálva minden maradékot.
  4. Turmix kedvelők szappanja: Puha szivacs vagy kefével, egy kis gyengéd mosogatószerrel masszírozd át az alkatrészeket, de a durva tisztítószert felejtsd el, nem akarunk karcolásokat.
  5. Csobbanj és száradj: A végén hagyj nekik elegendő vizet magukra, majd száraz törölközővel finoman szárítsd meg őket.

Tisztítás gyakorisága

Használat sűrűsége Tisztítás szükséges
Mindennap Minden alkalom után
Hetente párszor Minden második alkalom után
Ritkábban Havonta egyszer

Különböző elemek figyelme

  • Szűrő: Na, ennek tessék figyelmet szentelni, hisz itt marad a gyümölcs húsa. Tisztítsd, hogy a lé szabadon folyjon.
  • Tartály: Ne hagyj benne semmit, különben megtelepszik a penész – azt meg ki szeretné?
  • Motor burkolat: Egy nedves ronggyal töröld át az egészet, hogy ne üljön rajta a kosz.

A szerzőről

Shopping Cart